Dry needling

Dry Needling is een techniek waarbij spieren met een naald worden aangeprikt met snelle en langdurige ontspanning als gevolg. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de fysiotherapie. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Er wordt meestal maar één naald gebruikt waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Het werkt op zogenaamde triggerpoints en is geen energie behandeling.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Symptomen kunnen zijn: pijn of stijfheid, bewegingsbeperking, verminderde kracht of tintelingen in ledematen.

Behandeling
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.

Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Voor meer informatie over Dry Needling kunt u contact met ons opnemen.