Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijk een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijks bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met u huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Wilt u meer weten over oedeemtherapie, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Aanmeten therapeutisch elastische kousen

Als u veel lymfoedeem heeft, zal er vaak voor gekozen worden de arm of het been te zwachtelen. De druk van de zwachtels zorgt voor afname van het oedeem.
Na verloop van tijd zal er een ‘steunkous’ aangemeten worden.

Het aanmeten van steunkousen verloopt volgens onderstaande stappen:

  • Afspraak met uw (huis)arts
    U bespreekt uw klachten en medische indicatie met uw (huis)arts. U heeft een verwijzing nodig voor therapeutisch elastische kousen. Vervolgens maakt u een afspraak bij onze praktijk, waar u waarschijnlijk al in behandeling bent.
    Uw maten worden zorgvuldig opgenomen en op basis hiervan wordt het type kous gekozen. Waar mogelijk beslist u mee over het model en de kleur van de kous.
  • Bestelling en levering
    Uw kousen worden besteld.
    Het aantal kousen dat u ontvangt, hangt af van uw zorgverzekering. Meestal krijgt u twee paar – of twee stuks wanneer het om één been of arm gaat – per 12/14 maanden. Uw therapeut laat u direct zien hoe u de kousen aan- en uittrekt.
  • Controle
    U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een uitnodiging voor een controle. Er wordt gekeken of de kousen uw klachten inderdaad hebben verminderd. Verder bekijkt de therapeut of de maten van uw been zijn veranderd en of uw kousen nog functioneel zijn.

Heeft u eerder klachten of bent u niet tevreden over uw steunkousen? Neemt u dan altijd contact met ons op. Samen – en eventueel in overleg met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is. Wanneer blijkt dat de steunkousen onvoldoende hun werk doen, meten we nieuwe kousen aan.

Let op: nieuwe kousen kunnen strak aanvoelen
Nieuwe kousen geven optimale druk. Dat voelt strak aan, maar dat is normaal. Het duurt niet lang voordat nieuwe kousen weer comfortabel worden.
De druk van de kous heeft invloed op de kleine bloedvaatjes in uw been. Dit kan wat jeuk en koude voeten veroorzaken. Dit duurt niet lang en is niets om u zorgen over te maken.
Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren.

Tips voor gebruik
Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. U ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden.
U heeft het langst plezier van uw kousen met de volgende tips:

Wassen
Was uw kousen ten minste om de dag. Zo voorkomt u aantasting van het materiaal door transpiratie en talg.

U kunt ze gewoon wassen in de wasmachine. U kunt in principe elk wasmiddel gebruiken, maar niet teveel en gebruik geen wasverzachter. Was de kousen op maximaal 40 graden. Wast u ze op een hogere temperatuur, dan kunnen de kousen krimpen.
Wast u de kousen liever op de hand? Zorgt u er dan voor dat het water lauw is.
Laat de schone kousen ‘aan de lucht’ drogen. De warmte van een droger, verwarming of de zon is niet goed voor het materiaal.

Huidverzorging
Als uw benen droog aanvoelen, dan kunt u een vochtinbrengende lotion of crème gebruiken. Het is belangrijk dat u deze ‘s avonds aanbrengt. De crème kan dan goed in uw been trekken. Komt de crème teveel in aanraking met de kous, dan kan dit de kous beschadigen.

Val niet stil als je kanker hebt

 

Oncologie Netwerk Goeree Overflakkee

Wij zijn aangesloten bij het Oncologie Netwerk Goeree Overflakkee.

Het Oncologie Netwerk Goeree Overflakkee bestaat uit zorgverleners die in de eerstelijns zorg op Goeree Overflakkee werkzaam zijn. Aan dit netwerk nemen fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en verpleegkundigen deel. Dit netwerk hebben we opgestart om te zorgen dat er een betere samenwerking is tussen de verschillende zorgverleners. Verder hopen we hiermee ook te bewerkstelligen dat patiënten ons beter kunnen vinden bij henzelf in de buurt.

Door deze samenwerking kan er vanuit verschillende invalshoeken naar de cliënt worden gekeken. Denk hierbij aan vermoeidheid, pijn, oedeemvorming, krachtsverlies, voeding, hulpmiddelen en problemen met het leren omgaan met al deze veranderingen.