Zorgverzekering 2024

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie wordt in veel gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar elke zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringspakketten met een bepaalde vergoeding voor fysiotherapie.
Heeft u in het komende jaar fysiotherapie nodig? Dan kan het goedkoper zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wanneer u niet verzekerd bent voor fysiotherapie maar wel naar de fysiotherapeut gaat, zijn de kosten voor eigen rekening. Klik hier voor de tarievenlijst als u zelf uw behandelingen moet betalen.

Heeft u een aanvullende verzekering dan is de vergoeding afhankelijk van het pakket dat u afsluit. Bij de ene zorgverzekeraar kunt u zich verzekeren voor een bepaald budget, terwijl de ander uitgaat van een maximaal aantal behandelingen.

Fit & Fysio Dirksland heeft contracten met alle zorgverzekeraars.
Let op: bij CZ Just worden de behandelingen niet vergoed.

De juiste zorgverzekering kiezen

Zes weken voor het eind van het jaar maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Uiterlijk 31 december kunt u uw oude zorgverzekering nog stopzetten.
Hoog tijd om de basis- en aanvullende verzekering nog eens goed te bekijken, past uw zorgverzekering nog bij uw situatie? Verwacht u hogere kosten in 2021 voor bepaalde zorg? Kijk dan goed of dit door de basisverzekering wordt gedekt of dat u een (andere) aanvullende verzekering nodig hebt. Kijk ook of u een mogelijkheid hebt tot collectiviteitskorting bij bepaalde zorgverzekeraars.

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed?

Fysiotherapie wordt in een aantal gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. In andere gevallen is een aanvullende verzekering nodig. In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

  • Fysiotherapie en oefentherapie voor kinderen tot 18 jaar:
    vergoeding tot negen behandelingen vanuit de basisverzekering.
    Zijn er meer behandelingen nodig? Informeer bij uw zorgverzekeraar of u recht hebt op meer behandelingen of dat een aanvullende verzekering nodig is.
  • Bij heup- en knieartrose: vergoeding eerste twaalf behandelingen fysio- of oefentherapie vanuit de basisverzekering. Let op: hiervoor geldt gelijk het eigen risico!
  • Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens): vergoeding tot 37 behandelingen oefentherapie vanuit de basisverzekering.

Heeft u nog vragen? Bekijk deze pagina.


Tips bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering

  1. Probeer, eventueel in overleg met uw fysiotherapeut, in te schatten hoeveel behandelingen u nodig hebt in het komende jaar. Staat er een operatie gepland waarvan u moet revalideren, dan heeft u mogelijk meer behandelingen nodig dan gemiddeld. Daar kunt u rekening mee houden bij het kiezen van het juiste aanvullende pakket.
  2. Het is niet verplicht om een basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Kies bijvoorbeeld een voordelige basisverzekering en ga op zoek naar een aanvullende verzekering die het beste past bij uw wensen en situatie. Zo bent u verzekerd voor de juiste zorg en kun je maandelijks toch weer wat besparen.
  3. Het kan zijn dat u bij sommige zorgverzekeraars in aanmerking komt voor collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via uw sportvereniging of werkgever. Op de website van de zorgverzekeraar kunt u meer informatie vinden over de collectiviteitskortingen die zij bieden.